Welkom bij Goudriaan Juridisch Advies & Mediation.

Telefoonnummer: 0622667701

Hoe voorkom ik een vechtscheiding? 

 13 maart 2019  

‘Zou Wesley spijt hebben dat hij Yolanthe in gemeenschap van goederen trouwde?’ vraagt scheidingsmakelaar Peter Vossen zich af in een artikel in de Telegraaf op 7 maart 2019. ‘Hoe meer een stel bezit, hoe moeilijker die scheiding over het algemeen verloopt,’ stelt hij vast. De kans dat een huwelijk strandt ligt volgens het CBS rond de 40 procent. De meest voorkomende reden is dat partners op elkaar zijn uitgekeken, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. Botsende karakters en gebrek aan vertrouwen in elkaar volgen daarna. 

Anno 2019 is scheiden dus geen taboe meer, maar dat betekent niet dat de afwikkeling altijd soepel verloopt. Denk aan de zogenaamde vechtscheidingen. De scheiding wordt dan als ware over de rug van de partijen uitonderhandeld door advocaten, wat scheiden een langdurige en zeer kostbare aangelegenheid maakt.  

Hoe voorkom je dat scheiden ‘lijden’ wordt?  

Zorg voor een goede onderlinge communicatie – schakel een familie mediator in

Er bestaat veel literatuur over scheiden en er is op het internet veel informatie beschikbaar. Echter, zelfs met de beste adviezen kan de communicatie verstoord raken en raken partijen in een impasse. Iedere scheiding is uniek is door haar partijen, hun achtergrond en hun omgeving. Partijen hebben een (groot) deel van hun leven samen doorgebracht en een toekomstvisie gehad. Die plannen storten bij een scheiding ineen, wat kan zorgen voor angsten en onzekerheid. Er bestaat dus geen handleiding om te scheiden, alhoewel er zeker hulpboeken bestaan voor partners en kinderen.

De grootste risicofactor is een verslechterde communicatie. Een mediator kan u al in een vroeg stadium begeleiden met het communiceren over bepaalde onderwerpen, wat de onderlinge verstandhouding verbetert waardoor op constructieve wijze afspraken kunnen worden gemaakt. Met name wanneer er kinderen bij de scheiding betrokken zijn is een goede communicatie tussen de ouders belangrijk.   

Wees goed geïnformeerd over het contract der liefde

Ben je voornemens om te gaan trouwen, of je relatie op een andere manier te formaliseren? Ik kan het iedereen aanraden om zich goed te laten informeren over de consequenties die het contract der liefde heeft voor jou bij een scheiding. Ik maak het geregeld mee dat partijen geen idee hebben wat en waarom ze iets hebben afgesproken, in bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden. Gevolg: in plaats van afspraken op maat worden de huwelijkse voorwaarden nu een bron van discussie. Ik raad iedereen aan om op zoek te gaan naar informatie of een deskundige in te schakelen. Wat betekent het wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat? En wat houdt het nieuwe huwelijksvermogensrecht (m.i.v. 1 januari 2018) in en voor wie geldt het?

Een huwelijk is een contract dat je sluit met je partner, misschien wel het belangrijkste contract van je leven. In ieder geval een contract met mogelijk ingrijpende gevolgen voor je persoonlijk leven wanneer je het gaat ontbinden (uit elkaar gaat).

Niet romantisch? Maak het toch bespreekbaar op de volgende manier: Je bent van plan om maar een keer te trouwen, dus je wilt het goeddoen. 

Gun jezelf tijd

Scheiden is een emotionele aangelegenheid. Een scheiding wordt wel vergeleken met een rouwproces bij een overlijden, waarbij verschillende fasen kunnen worden onderscheiden. Van een eerste periode met verdriet en radeloosheid zal je uiteindelijk nieuwe kracht vinden om naar de toekomst te kijken. Dit kost echter –veel- tijd en kan zelfs jaren duren. 

Indien je hebt besloten om uit elkaar te gaan lopen emoties en zakelijke discussies door elkaar. Emoties horen bij een scheiding en mogen er ook zijn, hoe moeilijk het ook is. Emoties kunnen het maken van afspraken echter belemmeren. Een familie mediator helpt om deze emoties bespreekbaar te maken.

Zoek steun in je omgeving

Een echtscheiding kan dus echt voelen als een rouwproces bij overlijden. Er is echter een verschil: bij een overlijden is de omgeving onbewust geneigd om elkaar te steunen en een hart onder de riem te steken. Bij een scheiding daarentegen hoor ik geregeld dat er twee kampen ontstaan, waarbij het ene kamp de vrouw steunt en het andere kamp de man. Sommige gezamenlijke vrienden haken af.

Voor zowel de man als de vrouw is het fijn wanneer een vriend of kennis er alleen voor hem of haar is. Desondanks hoopt men toch dat de rest van de gezamenlijke vrienden neutraal blijft, en niet afhaakt. In de praktijk vinden vrienden de scheiding al gauw te ingewikkeld en het makkelijkste is ontwijken en negeren. Men kan bijvoorbeeld bang zijn om indirect een kant te kiezen. ‘Ze zullen wel oorlog hebben’, is de gedachte.  

Ook in dit geval luidt mijn advies: blijf communiceren! Een creatieve mogelijkheid die een collega mij gaf is het sturen van een scheidingskaart. In deze kaart of e-mail kunnen partijen gezamenlijk aangeven dat ze gaan scheiden en dat dit voor beiden een moeilijke periode is, maar dat partijen wel op goede voet met elkaar zijn. Ook kan worden aangegeven waar partijen (afzonderlijk) behoefte aan hebben. Op deze manier verschaf je de omgeving duidelijkheid, wat tot steun in plaats van afkeer kan leiden.

 

Voorkom een vechtscheiding door tijdig een familie mediator in te schakelen. Neem direct Contact op voor een gratis intakegesprek.